Öne Çıkan Yayın

Eğer...

Eğer, bütün etrafındakiler panik içine düştüğü ve bunun sebebini senden bildikleri zaman sen başını dik tutabilir ve sağduyunu kaybet...

1 Kasım 2013 Cuma

Christina Perri - A Thousand Years (Piano Cello Cover)

Akıllı bir şifre seçme

Siber suçlulara karşı ilk savunma hattınız şifrenizdir. Akıllı bir şifre oluşturmak için şu ipuçlarını uygulayın:

Özellikle e-posta ve çevrimiçi bankacılık hesapları gibi önemli hesaplarınız için benzersiz şifreler kullanın. Şifrelerin yeniden kullanılması risklidir. Birisi, bir hizmette kullandığınız şifreyi öğrenirse, özel e-postalarınıza, adresinize ve hatta paranıza erişebilir.
Birisi şifrenizi öğrendiyse, bilginiz olmadan hesabınıza erişiyor olabilir. Şifrenizi düzenli olarak sıfırlamak bu tür yetkisiz erişimi kısıtlamanıza yardımcı olur.
Şifrenizde sayıları, simgeleri ve büyük/küçük harfleri karışık bir şekilde kullanmanız, şifrenizin tahmin edilmesini veya kırılmasını zorlaştırır. Örneğin, sayıların, simgelerin ve büyük/küçük harflerin karışık kullanıldığı sekiz karakterden oluşan bir şifrenin 6 katrilyondan fazla olası varyasyonu vardır. Bu değer, yalnızca küçük harflerin kullanıldığı sekiz karakterden oluşan bir şifreden 30.000 kat daha fazla varyasyon anlamına gelir.
Kişisel bilgilerinizle alakası olmayan, benzersiz bir şifre oluşturmak için bir harf, rakam veya simge kombinasyonu seçin. Veya rastgele bir kelime ya da kelime öbeği seçin ve tahmin edilmesini daha da zorlaştırmak için başına, ortasına ve sonuna harfler ve rakamlar ekleyin "k0rKu5uz@s1an" gibi). "şifre" veya "parola" gibi basit kelimeleri veya kelime öbeklerini, "qwerty" veya "qazwsx" gibi klavye kalıplarını veya "abcd1234" gibi sıralı kalıpları kullanmanız, şifrenizin tahmin edilebilmesini veya kırılabilmesini kolaylaştırır.
Şifrenizi sıfırlamanız gerektiğinde e-postaları alabilmeniz için ikincil e-posta adresinizi düzenli olarak güncellediğinizden emin olun. Şifre sıfırlama kodlarını kısa mesajla almak için bir telefon numarası da ekleyebilirsiniz. Ayrıca, birçok web sitesi (Gmail dahil), şifrenizi unutmanız durumunda kimliğinizi doğrulamak için bir soru seçmenizi ister. Kendi sorunuzu oluşturabiliyorsanız, yanıtını yalnızca sizin bilebileceğiniz bir soru oluşturmayı deneyin. Yanıt, bir kişinin sosyal ağ profillerinde, bloglarda ve diğer yerlerde çevrimiçi yayınladığınız bilgileri tarayarak tahmin edebileceği bir şey olmamalıdır. Bir seçenek listesinden soru seçmeniz istenirse (ör. doğduğunuz şehir), bu soruların daha az güvenli olabileceğini unutmayın. Yanıtınızı benzersiz yapmaya çalışın. Bunu, yukarıdaki ipuçlarından bazılarını kullanarak yapabilirsiniz. Böylece, bir kişi yanıtı tahmin etse bile, nasıl gireceğini tam olarak bilemez.
Bilgisayarınızdaki veya masanızdaki çeşitli yerlere üzerinde şifrelerinizin bulunduğu notlar bırakmayın. Oradan geçen bir kişi bu bilgileri kolayca çalabilir ve hesabınıza izinsiz girmek için kullanabilir. Şifrelerinizi bilgisayarınızdaki bir dosyaya kaydetmeye karar verirseniz, dosyayı benzersiz bir adla oluşturarak diğer kişilerin içinde ne olduğunu bilmemelerini sağlayın. Dosyaya "şifrelerim" gibi açık bir ad vermekten kaçının. Birden çok şifreyi hatırlamakta zorlanıyorsanız, güvenilir bir şifre yöneticisi iyi bir çözüm olabilir. Bu hizmetlerle ilgili yorumları ve hizmetlerin ne kadar itibarlı olduklarını öğrenmek için birkaç dakikanızı ayırın.
Fazladan güvenlik katmanı ekleyin
Akıllı bir şifre oluşturduktan sonra 2 adımlı doğrulamayı etkinleştirerek fazladan bir güvenlik katmanı daha ekleyebilirsiniz. Bu güvenlik seçeneği İnternet hesaplarının hepsinde yoktur, ancak Google Hesabınızda sunulmaktadır. 2 adımlı doğrulama yönteminde, oturum açarken kullanıcı adınız ve şifrenizle birlikte, telefonunuza da erişebilmeniz gerekir. Bunun anlamı, birisi şifrenizi çalsa veya tahmin ederek bulsa, hesabınızı ele geçirmek isteyen bu kişi, elinde telefonunuz olmadığı için hesabınızda oturum açamaz. Artık, hem bildiğiniz bir şeyi (şifreniz) hem de sahip olduğunuz bir şeyi (telefonunuz) kullanarak kendinizi koruyabilirsiniz.