Öne Çıkan Yayın

Eğer...

Eğer, bütün etrafındakiler panik içine düştüğü ve bunun sebebini senden bildikleri zaman sen başını dik tutabilir ve sağduyunu kaybet...

24 Ocak 2011 Pazartesi

Daha önce ulaşamadığımız hedeflere ulaşabilmek için daha önce hiç yapmadıklarımızı yapmalıyız.

Dr. Stephen R. Covey

Ben Utah'ta yaşıyorum. Çok güzel ama kurak bir yerdir ve çiftçilerin düzenli olarak sulama yapmaları gerekir. Eğer bir çiftlikte sulama boruları boyunca yürürseniz suyun verilmeye başlandığı noktada ekinlerin yemyeşil olduğunu ama hattın sonuna doğru ilerledikçe yeşilliğin giderek seyreldiğini ve sonunda ise tamamen sarardığını görebilirsiniz. Çiftçi sulama borularındaki basıncı doğru bir şekilde düzenlemedikçe kaynaktan en uzak noktada olan ekinlere yeterli su ulaşamayacaktır.

Bu kuruluşlar için de böyledir. Birçok lider, yönetim kurullarında harika stratejik hedefler açıklar ancak bu hedefler işin gerçekten yapıldığı yerdeki çalışanlara aktarılamaz... Su hattın sonuna ulaşmayı başaramaz.

Liderlik büyük hedefler belirlemekten çok daha öte bir şeydir. Aynı zamanda tüm çalışanların bu hedefe ulaşmak için neler yapması gerektiğini açık bir şekilde anlamalarını sağlamaktır.

"Bu konuda ne yapmalıyım?" sorusunun cevabı; hedeflerin başarıyla gerçekleştirilmesi için gereken yeni ve daha iyi davranışların neler olduğunun belirlenmesini sağlar. Burada prensip şudur: Daha önce ulaşamadığımız hedeflere ulaşabilmek için daha önce hiç yapmadıklarımızı yapmalıyız.

Ulaşamadığınız hedeflere ulaşmanızı sağlayacak olan yeni ve daha iyi davranışların neler olduğunu belirlemek için ekibinizle toplanın ve şu soruların cevaplarını hep birlikte araştırın:

 Kendi kuruluşunuzda ya da herhangi bir başka kuruluşta, kimler hedeflerine sürekli olarak ulaşıyorlar?
 Bu süper uygulamacıların yürekten bağlı oldukları başlıca davranışlar nelerdir?
 Bu davranışları kendimize nasıl adapte edebilir ve tüm ekibimiz için genelleştirebiliriz?

Ve hayal edin: en önemli hedefimize ulaşmak için yapabileceğimiz en etkili şey ne olabilir?

OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

OHSAS (Occupational Health and Safety Assessment Series) 18001 Yönetim Sistemi, İş sağlığı ve güvenliği için İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI) tarafından risk analizine dayalı geliştirilmiş ve tüm dünyada kabul görmüş bir sistemdir. TSE tarafından Nisan 2001'de Türk standardı olarak (TS 18001) kabul edilmiştir. Bu standart, iş kazası ve meslek hastalıklarını en aza indirmek; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal yükümlükleri yerine getirmek için karşılanması gereken şartları içermektedir.

OHSAS 18001 Yönetim Sistemi politika oluşturma, organizasyon yapısı, risk analizi, performans ölçümü, denetleme, periyodik değerlendirme alt başlıklarından oluşmaktadır.

Neden OHSAS 18001?
• Motivasyon ve katılımı arttırmak
• İSG faaliyetlerinin sistematik olarak yayılımını sağlamak
•İSG çalışmalarını diğer faaliyetlere entegre ederek kaynakların korunmasını sağlamak
• Pozitif İş Sağlığı ve Güvenliği sonuçlarının tesisi için iyi hazırlık ve arzu edilmeyen İş Sağlığı ve Güvenliği sonuçlarını önlemek
• İşin çalışana ve çalışanın işe uyumunu sağlamak
• Her çalışanı kendi fiziksel ve ruhsal yapısına uygun işte çalıştırmak
• İş sağlığı ve güvenliği programlarının uygunluğu, verimliliği ve etkinliği anlamında iyi sonuçlar elde edilmesi amacıyla denetim sürecini geliştirmek
• Çalışma şartları ve kullanılan zararlı maddelerin çalışan sağlığına olumsuz etkilerini engellemek

İşyerlerinde, çalışanların sağlığını neler olumsuz etkileyebilir?
Kimyasallar, gürültü, yetersiz aydınlatma, havalandırma, kirlilik, kaygan zemin, hareketli donanımlar, elektrik kaçakları ve benzeri nedenler sayılabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili temel sorumluluklar nelerdir?

İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek tüm çalışanların sorumluluğundadır. Bu sorumluluklar:

• Tehlikeleri tanımlamak ve her tehlike için riskin boyutunu belirlemek
• Riskin kabul edilebilir olup olmadığına karar vermek ve riski kontrol altına almak
• Yönetim yapısı içinde sorumlulukların dağılımını tanımlamak
• Görevlerin gerçekleştirilmesi için çalışanları sorumluluklarını yerine getirebilmeye yönelik olarak yetkelendirmek
• Organizasyon için gerekli kaynakları sağlamak
• İSG bilgisinin organizasyonun tüm seviyelerinde etkin şekilde paylaşılmasına, iletişim sağlanmasına yönelik eğitimler organize etmek
• İSG' ni destekleyen dokümantasyon hazırlamak (İSG el kitabı, prosedürler, talimatlar vb.)
• Acil durum hazırlıkları ve bu hallerde yapılması gerekenleri tanımlamak
• Performans ölçümü ve değerlendirmesi sonucunda yetersizlikler görüldüğünde, sebepleri kökten tespit ederek düzeltilmesi için gereken düzenlemeleri uygulamaya almak
• İSG yönetim sisteminin uygunluğunu yapılan denetimler ve gözden geçirme toplantıları ile değerlendirmek

Toplam Kalite Yönetim Sistemi yaşayan bir süreçtir. Sürekli iyileştirmeyi, her düzeydeki çalışanların ve diğer paydaşların tam katılımını gerektirmektedir. Her kademede çalışan iş sağlığı ve güvenliğini günlük işinin bir parçası olarak kabul etmeli ve bunu davranışları ile de desteklemelidir.

2 Ocak 2011 Pazar

Abracadabra Kahvaltı

Abracadabra Arnavutköyde... Hemen iskelenin karşısında...

http://www.abracadabra-ist.com/