Öne Çıkan Yayın

Eğer...

Eğer, bütün etrafındakiler panik içine düştüğü ve bunun sebebini senden bildikleri zaman sen başını dik tutabilir ve sağduyunu kaybet...

24 Ocak 2011 Pazartesi

Daha önce ulaşamadığımız hedeflere ulaşabilmek için daha önce hiç yapmadıklarımızı yapmalıyız.

Dr. Stephen R. Covey

Ben Utah'ta yaşıyorum. Çok güzel ama kurak bir yerdir ve çiftçilerin düzenli olarak sulama yapmaları gerekir. Eğer bir çiftlikte sulama boruları boyunca yürürseniz suyun verilmeye başlandığı noktada ekinlerin yemyeşil olduğunu ama hattın sonuna doğru ilerledikçe yeşilliğin giderek seyreldiğini ve sonunda ise tamamen sarardığını görebilirsiniz. Çiftçi sulama borularındaki basıncı doğru bir şekilde düzenlemedikçe kaynaktan en uzak noktada olan ekinlere yeterli su ulaşamayacaktır.

Bu kuruluşlar için de böyledir. Birçok lider, yönetim kurullarında harika stratejik hedefler açıklar ancak bu hedefler işin gerçekten yapıldığı yerdeki çalışanlara aktarılamaz... Su hattın sonuna ulaşmayı başaramaz.

Liderlik büyük hedefler belirlemekten çok daha öte bir şeydir. Aynı zamanda tüm çalışanların bu hedefe ulaşmak için neler yapması gerektiğini açık bir şekilde anlamalarını sağlamaktır.

"Bu konuda ne yapmalıyım?" sorusunun cevabı; hedeflerin başarıyla gerçekleştirilmesi için gereken yeni ve daha iyi davranışların neler olduğunun belirlenmesini sağlar. Burada prensip şudur: Daha önce ulaşamadığımız hedeflere ulaşabilmek için daha önce hiç yapmadıklarımızı yapmalıyız.

Ulaşamadığınız hedeflere ulaşmanızı sağlayacak olan yeni ve daha iyi davranışların neler olduğunu belirlemek için ekibinizle toplanın ve şu soruların cevaplarını hep birlikte araştırın:

 Kendi kuruluşunuzda ya da herhangi bir başka kuruluşta, kimler hedeflerine sürekli olarak ulaşıyorlar?
 Bu süper uygulamacıların yürekten bağlı oldukları başlıca davranışlar nelerdir?
 Bu davranışları kendimize nasıl adapte edebilir ve tüm ekibimiz için genelleştirebiliriz?

Ve hayal edin: en önemli hedefimize ulaşmak için yapabileceğimiz en etkili şey ne olabilir?