Öne Çıkan Yayın

Eğer...

Eğer, bütün etrafındakiler panik içine düştüğü ve bunun sebebini senden bildikleri zaman sen başını dik tutabilir ve sağduyunu kaybet...

10 Temmuz 2010 Cumartesi

Verimlilik: Kendi İşinin Lideri Olmak

Mart 2008

Giyim insanlar için en önemli unsurlardan biridir. Önceleri sadece yüksek miktarlarda üretim hedeflenirken, günümüzde tüketici bilincinin artması ile birlikte stil, kalite, rahatlık, sağlık, güvenlik, dağıtım sistemi gibi konular ön plana çıkmaktadır.

Gelişen pazar koşullarına ve tüketici taleplerine yanıt verebilmek için kaçınılmaz olan ise kendi işinin lideri olan ve yaptığı işi önce kendisi beğenen çalışanlarla sürekli gelişim içinde olmak, ileri teknoloji kullanımına yönelmek, üretim ve kullanım kalite değerlerine önem vermektir.

Nitelikli el emeği ve beyin gücünün yönetim, teknoloji ve üretim dokularıyla bütünleşmesi kalite, verimlilik ve katma değer faktörlerini artırmaktadır. Bu, işletmeler açısından kaynakları en iyi biçimde değerlendirerek üretmek demektir ve verimlilik gücü anlamına gelmektedir.

En basit anlamda verimlilik doğru olan işleri, doğru biçimde ve ekonomik bir çalışma ile gerçekleştirmektir. Verimlilik her şeyin üzerinde akılcı bir davranış biçimidir. Organizasyonun performansını bir bütün olarak geliştirmeyi amaçlamaktadır. Mevcudun devamlı değiştirilmesi, gelişim ve ilerleme yaklaşımına dayanır. Ne kadar iyi görünürse görünsün ya da gerçekte ne kadar iyi olursa olsun, mevcut durumun gelişimine olan inançtır.

Verimlilik anlayışına kurum kültürü, liderlik, çalışan, makine ve teçhizatın verimliliği, işletmenin büyüklüğü ve kuruluş yeri, kapasite, iletişim gibi pek çok faktör etki eder.

Bir organizasyonun yapısı performansına olumlu katkıda bulunur. Bu organizasyon ve kültür arasındaki karşılıklı bağlılıktan kaynaklanmaktadır. Organizasyonda yer alan kişilerin kendilerini rahat hissettikleri ortamlarda (fikirlerini açıklayabilme, yönetime katılma gibi) daha etkin çalışma gayretini gösterdikleri ve böylece verimliliklerinin arttığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.

Bunun için organizasyon mensuplarının amaçlarını açık hale getirmek, birbirleri ile daha etkin haberleşmelerini sağlamak, birbirlerine yardımcı olmalarını sağlamak, düşünce ve önerilerini birbirleri ile paylaşmalarını sağlayacakları bir ortamı geliştirmek gerekmektedir. Buna uygun bir ortamda sonuçta insan faktörünün işe devamını, yenilikçiliğini ve motivasyonunu arttıracak, istenmeyen sonuçlar (iş kazası vb.) en aza inecek ve insanın daha verimli çalışması sağlanacaktır.
İnsanlar nasıl “iyi işler” yapmaya yönelirler? Çoklu zekâ teorisinin sahibi Howard Gardner, uzun süredir insanların nasıl topluma yararı olan, başkalarının yaşamına olumlu etki eden ve etik bir şekilde yapılan işleri yapmaya yönlendiklerini araştırıyor. "Gelecek İçin 5 Zihin" kitabında, verimlilik çalışmalarına büyük oranda katkısı olacağını düşündüğüm beş ayrı zihinden bahsediyor.

Bunlar;
- Uzmanlaşmış beyin
- Sentezleyebilen beyin
-Yenilikçi beyin
- Saygılı beyin
-Etik beyin


Uzmanlaşmış beyin, bireylerin en azından bir konuda profesyonel seviyede bilgi sahibi olması, ayrıca bu konuda kendini sürekli güncelleme çabası içinde olma,

Sentezleyebilen beyin, farklı kanallardan gelen fikirlerin, kişinin kendi süzgecinden geçerek başkaları tarafından anlaşılabilecek bir sentez haline getirebilme,

Yenilikçi beyin, özellikle geleceğe taşınabilmek için anahtar beyin olarak nitelendirilen, ortaya yeni, farklı düşünce şekilleri çıkarabilme,

Saygılı beyin, başkalarının düşüncelerine, fikirlerine, tarzlarına toleransla yaklaşma,

Etik beyin ise kişinin kendi çıkarlarının ötesinde hem iş yaşamında hem de bir vatandaş olarak etik davranmanın önemini anlayan bireyi temsil ediyor.

Yeni dönemde sadece ‘en hızlı’ olanlar ‘en iyi’ olabilmek adına bir adım atabilecek, kendi işinin lideri olabilenler ve sadece sahip oldukları kaynakları en verimli kullanabilenler ‘en hızlı’ olma yolunda ilerleyebileceklerdir.

Atatürk’ün 10.Yıl Nutkunda belirttiği gibi “az zamanda çok ve büyük işler başarabilmek” dilekleriyle…

Yararlanılan Kaynaklar
http://en.wikipedia.org/wiki/Howard_Gardner
http://www.howardgardner.com/books/books.html