Öne Çıkan Yayın

Eğer...

Eğer, bütün etrafındakiler panik içine düştüğü ve bunun sebebini senden bildikleri zaman sen başını dik tutabilir ve sağduyunu kaybet...

10 Temmuz 2010 Cumartesi

SAĞLIK VE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ

Nisan 2008


Verimlilik üzerine yapılan çalışmalar ile birlikte kayıpların azaltılmasının önem kazanması ve insani kapasiteden daha fazla yararlanma isteği, çalışanların niteliklerinin zenginleşmesi ve beklentilerinin artması, kuruluşların toplumsal ve etik sorumluluklarına daha fazla özen göstermesi gibi gelişmeler “İnsan” faktörüne eskiye oranla daha merkezi bir önem kazandırmıştır.

İşletmelerin işlerinden, operasyonlarından, hammadde, yarı mamul ve mamullerinden, makine ve donanımlarından, bunların temizlik, bakım ve onarım faaliyetlerinden vb. kaynaklanan sağlık etkilerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve zararlı etkilerin koruyucu, önleyici bir anlayışla minimize edilmesi ve izlenmesi, bu aktivitelerin bir yönetim sistemi anlayışı içinde yapılandırılması giderek bir zorunluluğa dönüşmektedir.

Özümsenmiş, yaşam biçimi haline getirilmiş ve sosyal statüye uyarlanmış güvenlik düzeyine ulaşmak işletmelerin amaçları arasında yer bulmaya başlamıştır.

Güvenlik Kültürü, güvenliği tehdit edebilecek davranış veya uygulamalar ile bunların yer aldığı ortak kullanım ya da etki alanında bulunan canlıların veya araçların zararını en aza indirmeyi amaçlayan, güvenliğe öncelik veren; algılar, davranışlar, kurallar ve uygulamalarla sorumluk hislerinin bütünüdür.

Güvenlik Kültürünün işletmelerde uygulanabilmesi için OHSAS 18001 standardı bir çerçeve sunmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği, işyerinde çalışanların normal sağlıklı hallerini sürdürebilmeleri için yürütülmesi gereken faaliyetlerin tümüdür. İş Güvenliği Yönetim Sistemi’nin esasını iş güvenliğini arttırıcı, meslek hastalığı ve iş kazası olasılıklarını ortadan kaldıracak önleyici stratejiler oluşturmaktadır.

Güvenlik Kültürü’nün Kriterleri

Güvenlik politikaları,
Yönetimin güvenlik için kararlılığı,
Güvenlik yönelimli ilke ve değerler,
Çalışanların davranış ve tutumları ve çalıştıkları kuruma olan bağlılıkları,
Zorunluluk ve sorumlulukların açık tanımı,
Güvenlik öncelikli işlemler,
Yetkin çalışanlar ve eğitim,
Yüksek motivasyon ve iş tatmini,
Yönetim ve çalışanlar arasında karşılıklı güven ve adil yaklaşım,
Kalite, kural ve düzenlemelerin güncellenmesi,
Düzenli ekipman bakımı,
Gerekli olay (örn., atlatılan kaza) ve küçük bile olsa kazaların rapor edilmesi ve etkin yorumu,
Farklı kurumsal seviyelerden ve görevlilerden sağlıklı bilgi akışı,
Uygun tasarım,
Yeterli kaynak ve sürekli iyileştirme

Güvenliği kültürü sağlamak için her çalışan önemli bir unsurdur. Çalışanlar, görevleri gereği karşı karşıya oldukları güvenlik riskleri ve önleyici tedbirlerden haberdar olmalı, sorumluluk almalı ve güvenliği artırmak için gerekli adımları atmalıdır.

Özetle; kaza olmadan, insan yaralanmadan veya ölmeden, iş sağlığı ve güvenliği konusunun hatırlanması, gerekli tedbirlerin alınması, koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesi, kontrol ve denetimlerin yapılması gerekmektedir. Bunun için el ele vermeli ve sabırla çalışmalıyız...